Sånn lager du tempura av løvetann

Lag tempura av løvetann

Å se en eng med løvetann, er som å se tusen strålende soler

Jeg elsker løvetann. Jeg mener det, helt sant! Jeg blir rett og slett veldig glad av å se på dem. Strålende gule, formet som små soler. Skjønner ikke hvorfor så mange kriger med disse blomstene hver sommer. Insektene elsker dem, og du, du kan spise dem! De smaker godt! Og, faktisk er det ganske lurt å spise litt løvetann.

Løvetann er sunt

For bare hør her. Løvetann er sunt! For det første så er det bra å spise mye grønt, og løvetann er absolutt grønt! I tillegg er den helt naturlig, og er ikke dyrket fram med plantevernmidler. Løvetann inneholder dessuten mange sunne næringsstoffer, som vitamin A, C og K og mineralene kalsium, jern og kalium.

Det er mange ting du kan lage av løvetann. Stephen Barstow, som er min ville-vekster-guru i Norge, bruker røttene som rotgrønnsak, bladene i salat, og blomsterstilkene som nudler. Blomsterknoppene fermenterer han og kronbladene er fine å bruke i salater.

Les Stephen Barstows Fire tips til ugress du kan spise

Du kan lage tempura av løvetann

Her hos meg skal du få oppskrift på en morsom løvetann-tempura. I denne retten bruker du selve blomsten med knopp. Du kommer til å bli i godt humør allerede fra du er ute og plukker blomstene. Og når du spiser dem, får du en deilig overraskelse. Deigen rundt er crispy og lettsaltet. Blomsten inni er myk og smaker blomsterlig med et hint av sitron. Blir du ikke glad bare av å tenke på det?

Løvetanntempura

Oppskrift på løvetann-tempura (2-3 personer)

30 løvetannblomster med knopp

3 dråper eterisk olje av sitron

1 dl hvetemel

1 dl maismel

1 egg

1/3 dl havremelk (eller annen plantemelk)

1 ts gurkemeie

1 ts merian

salt

olje til steking

Plukke og rengjøre

Plukk blomster med knopp. Plukk 10-15 per person. Hvor mye du trenger, avhenger av hvor mye annet du serverer ved siden av. Unngå å plukke i grøftekanter og i nærheten av traffikerte veier. Du vil ikke spise løvetann som er full av vesitøv og eksos. Løvetann som vokser på eng eller i hagen din, er helt utmerket!

Fyll en stor bakebolle med kaldt vann og 3 dråper eterisk olje av sitron. Har du ikke sitronolje kan du bruke saften fra en halv sitron i stedet. Legg løvetannblomstene på hodet i bollen. La de gjerne ligge der 1-2 minutter, før du rister av dem vannet. Hold i knoppen og rist av vann så godt du kan. Legg blomstene på hodet oppå et reint kjøkkenklede.

Blomstene blir rengjorte i sitronvannet, og får et lite hint av sitronsmak som gjør seg veldig godt.

Sånn lager du tempurarøre

Bland mel, gurkemeie og meian i en bolle for seg. Visp egget i en liten bolle og bland deretter med melken. Ha egg og melk over de tørre ingrediensene og rør godt.

Sannsynligvis må du justere med å tilsette mer melk eller mel, avhengig av om røra blir for tykk eller tynn. Det vil variere litt avhengig av hvor stort egg du har. Røra skal ikke være for tynn. Den skal være litt klebrig, men ikke så tykk at du ikke kan dyppe løvetannblomsten i den.

Stek tempuraen

Når du er fornøyd med røra, varmer du olje i en stekepanne på middels til middels sterk varme. Dypp en løvetannblomst i røra. Sørg for at hele blir dekket av røre, også knoppen. Stek et par minutter på hver side, til den blir krispy og får en lett gylden farge. Legg på et fat med tørkepapir, sånn at litt av fettet får renne av.

PS Jeg vet at tempura egentlig skal frityrstekes, men hos oss gjør vi aldri frityrsteking. Sånn er det nå bare hos oss. Hvis du, derimot, vil frityrsteke, så kan du selvsagt gjøre det.

Server gjerne sammen med suppe. Nyt!

Salt løvetann-tempuraen lett før servering.

Server gjerne sammen med en varm suppe, for eksempel denne deilige grønnkålsuppa.

 

124 Shares
Scroll to Top