5 populære eteriske oljer og hva du kan gjøre med dem

Populære eteriske oljer

5 populære oljer og hva du kan gjøre med dem

Det finnes hundrevis av eteriske oljer. Hvis du er ny bruker av eteriske oljer, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne, hva de kan brukes til og hvordan. Her får du en mini-guide for 5 av de mest populære eteriske oljene og hvordan du kan bruke dem. 

Eukalyptus 

Er super å bruke for å stimulere blodsirkulasjonen og for å åpne luftveiene, for eksempel ved forkjølelse. Inhaler den i et dampbad. Fyll en vask eller en balje med varmt vann. Drypp noen dråper eukalyptus i vannet. Hold hodet over dampbadet, og hold gjerne et håndkle over hodet, og inhaler dampen. Den kan også brukes til å holde flåtten unna. Tynn ut 1-2 dråper eukalyptus med 1 ss kokosolje, og smør på utsatte plasser på kroppen.

Lavendel

Er en god olje å bruke før du skal legge deg, og hjelper deg å slappe av og falle til ro fortere. Den virker også godt på irritasjoner i hud og hodebunn. Bland ut noen få dråper sammen med kokosolje og smør på huden, eller i hodebunnen. Du kan også blande den inn i hudkrem og lotion.

Sitron

Gir energi! Genial å blande inn i såpevannet når du skal vaske huset. For ikke bare lukter det godt, men du får også godt humør og energi. Også kjempefin å ha i flytende håndsåpe. Ingenting lukter vel friskere enn sitron? I stedet for vanlig sitronvann med skviset sitron om morran, kan du i stedet bruke 1 dråpe sitronolje. Sitronolje presses fra sitronskall og er ikke like syrlig for tannemaljen som sitronjus.

Peppermynte

Er perfekt for å åpne luftveier og lette hodepine. Gni simpelthen en dråpe mellom håndflatene og hold foran ansiktet og inhaler forsiktig. Du kan også blande ut en dråpe med litt kokosolje og smøre i tinningen og nakken for å lette hodepine og spenninger. Men pass på så det ikke kommer for nært øynene. Har du dårlig ånde kan du ta en dråpe på pekefingeren og presse opp i munnhulen. Bruk deretter tungen for å fordele oljen rundt i munnen. Men husk, bruk lite olje. Peppermynte er sterk.

Rosmarin

Gjør deg våken og konsentrert. Bruk i diffuser på morgenen eller utpå dagen når hodet blir tungt og konsentrasjonen faller. Har du ikke diffuser kan du gni en dråpe mellom håndflatene, som med peppermynte, og holde håndflatene foran ansiktet og inhalere forsiktig. Rosmarin stimulerer blodsirkulasjonen og er super å bruke på såre muskler. Bland ut med kokosolje og bruk som massasjeolje. Holder også insekter borte.

Les artikkel fra Forskning.no: Rosmarin kan sette fart på hjernen

Kvalitet er viktig

Det finnes hundrevis av eteriske oljer å velge mellom, men disse fem er blant de mest brukte, og er derfor fine å starte med. Ta deg tid til å bli kjent med noen få oljer først. Lær deg å bruke dem. Still krav til kvalitet på de oljene du kjøper. Det er enormt mye juks på markedet. Er en olje veldig billig, så kan du ta det for gitt at det er juks.

Les mer:

Det du må vite om eteriske oljer

Hvorfor jeg velger eteriske oljer fra doTERRA og hvor du kan få tak i disse oljene.

31 Delt
Rull til toppen