Den beste müslien lager du selv

Hjemmelaget müsli oppskrift

Din müsli blir både bedre og sunnere

Hjemmelaget müsli er noe du  unne deg! Det smaker mye, mye bedre enn den du kjøper. Mange av de du kjøper er dessuten fulle av sukker. Hvis du lager din egen kan du selv velge søtningsmiddel, eller til og med kutte det ut helt.

Du velger dine favorittingredienser

En annen fordel når du lager din egen müsli, er at du kan du velge å ha i akkurat dine favorittingredienser. Akkurat den type korn du liker best, om det er havre, speltflak eller hisrseflak), og akkurat de frøene og nøttene du liker.

Pimp opp müslien med godsaker du liker

I tillegg kan du pimpe den opp med andre ting du liker, som biter av mørk sjokolade, kakaonibs, tørka frukt og bær og kokosflak. Du kan også røre inn litt pulver av supermat som for eksempel moringa, rice brand eller acai. 

Hjemmelaget müsli er best

Bruk grunnoppskriften og velg selv hva du vil ha i din müsli

Jeg gir deg en grunnoppskrift, også velger du selv de bestemte ingrediensene og eventuelle tillegg. 

Grunnoppskriften består av bestanddelene korn, frø, nøtter, flytende søtningsmiddel og olivenolje. Husk at ulike typer korn, nøtter og frø har ulike næringsstoffer, så det er en kjempefordel å bruke flere typer samtidig, og å variere ingredienser fra gang til gang du lager den.

Eksempler på hva jeg bruker og hva du også kan velge, er: 

Korn:

Jeg bruker som regel havregryn. Men du kan også bruke for eksempel spelt- eller hirseflak. 

Grunnoppskrift på müsli

Frø:

Jeg liker å bruke mange forskjellige typer frø samtidig i min müsli, og velger nesten alltid knuste linfrø, mandler, solsikkefrø, gresskarkjerner og sesamfrø. Noen ganger har jeg også i chiafrø. Det er enkelt å få tak i økologiske frø, og de er heller ikke dyre, så her velger jeg alltid bare økologisk. 

Nøtter: 

Min absolutte favoritt er valnøtt! Men jeg pleier også å ha i hasselnøtter og paranøtter. 

Krydder og andre pulver:

Du kan også smakssette müslien med krydderpulver, kakao og pulver fra supermat. Dette kan du godt tilsette i olje- og søtningsblandingen. Kanel er kjempegodt. Det samme er kakao. Men du kan også prøve ingefær, gurkemeie og kardemomme. 

Smaksett müsli med krydder

Eteriske oljer: 

Istedet for tørket krydder kan du også bruke eteriske oljer som kardemomme og kanel. Begge disse er hete på smak, derfor skal man passe på å ikke bruke for mye. Dypp tuppen av en tannpirker i den eteriske oljen, og rør deretter tannpirkeren i den fettholdige planteoljen du bruker (se nedenfor avsnitt om olje). Andre fine oljer å smakssette med er sitrusoljer (sitron, villappelsin, klementin etc). Disse kan du bruke en hel dråpe av. Bare bland dem ut i i den fettholdige planteoljen (se nedenfor).

Flytende søtningsmiddel: 

Jeg anbefaler enten lønnesirup eller honning. Ønsker du at müslien skal være 100% plantebasert (vegan), så velger du ikke honning. 

Olje: 

Jeg bruker utelukkende økologisk Extra Virgin Olivenolje. Men du kan også bruke kaldpresset rapsolje. Velg iallfall en olje som er kaldpresset og av høy kvalitet. 

Ekstra godsaker: 

Jeg bruker ofte å ha i kokosmasse eller kokosflak. Noen ganger bruker jeg også tørka bær, som goji, morbær og tindved. Men du kan også bruke rosiner og tørka aprikos, banan eller eple. Biter av mørk sjokolade eller kakaonibs pleier også å bli en suksess. 

Ha ekstra godsaker i müslien

Min grunnoppskrift: 

7 dl korn 

4 dl frø 

3 dl nøtter/mandler 

1 dl honning eller lønnesirup

1/2 dl olje

 

Framgangsmåte

Sett ovnen på 140 grader.

Hakk nøtter og mandler. Dersom du bruker hele linfrø kan du knuse dem i en blender. Jeg velger som regel å kjøpe ferdigmalte linfrø. Bland nøtter, frø og korn i en bolle. 

Varm honning/lønnesirup og olje i en liten kjele. Den trenger bare å smelte sammen, ikke koke. Rør godt og hell blandingen over de tørre ingrediensene. Rør godt. 

Legg bakepapir på to stekeplater og spre blandingen utover brettene. 

Rist blandingen i stekovnen på 140 grader i 30-35 minutter. Det kan være fint å ta ut brettene halvveis i prosessen og røre litt om, og la brettene bytte plass i stekeovnen. 

Ta ut av ovnen og la müslien avkjøles. Hvis du vil kan du nå røre inn ekstra saker som revet kokos, kokosflak, tørket frukt/bær, bhakket sjokolade, kakaonibs eller hva det måtte være. Du kan også røre inn ekstra havregryn hvis du vil det. 

Oppbevar gjerne müslien i store glass med lokk.

Jeg spiser müslien til frokost med sojayoghurt, frukt og bær. 

 

 

 

27 Delt
Rull til toppen